Следвайте Гласове в ТелеграмПрез 1960 г. у нас тайно от обществото

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрез 1960 г. у нас тайно от обществото
Коментари Харесай

През 1960 г. Тодор Живков пита да се празнува ли Коледа, БАН - не бива, има религиозен характер

Следвайте " Гласове " в Телеграм

През 1960 година у нас скрито от обществото се разиграват трагични събития. На 2 януари с писмо до генералния секретар на Българска комунистическа партия писателят Димитър Осинин желае да се възвърне празнуването на Коледа. Разбира се, поради господстващата в тези години атеистична идеология не като християнски празник, а единствено като национална традиция.

Тодор Живков очевидно се отнесъл съществено към казуса и изискал мнение от учените от Българска академия на науките. Те обаче много се поизпотили, тъй като не били изследвали в детайли казуса. Все отново най-после дали негативно мнение – съгласно тях " за жалост " Коледата била християнски празник. За това приказват документи, които “168 часа ” разкрива за първи път.

Характерно за епохата, в която са писани, те са цялостни с неуместни изказвания и приказват красноречиво освен за неналичието на независимост и народна власт, а и на каквато и да е дребна наслада за популацията в оня интервал.

Но дали поради тях, или по друга причина някъде от този интервал политиката на Българска комунистическа партия във връзка с Коледа се трансформира. От радикални забрани културтрегерите се ориентират повече към замяна на вековните обичаи и свързването им с Новата година.

Писателят Димитър Осинин на национален събор във Видинско през 1967 година:

Така обичайни коледни традиции - сурвакане, циркулиране на коледари и осъществяване на национални песни изкуствено са пришити към 1 януари - Нова година. Освен това през 1968 година Българската православна черква също вкарва промяна и реалокира честването на Рождество от 7 януари на 25 декември.

Авторът на посланието Димитър Осинин, който въпреки и учил в духовна семинария на млади години, също е заслужил болшевик и евентуално съзнателно се пробва да вкара в подвеждане Живков, че празникът няма нищо общо с “опасното ” християнство и в писмото си риторично пита: “Защо много некритично се отхвърляме от едно извънредно благосъстояние?...Коледата няма нищо общо с Рождество Христово. Тя и по име, и по наличие е чисто новогодишен празник. Черквата преднамерено го е свързала с Рождество Христово с вяра да го обезсили. За благополучие не е съумяла: християнството е оставило следи единствено в някои имена на светци, на Христос и Богородица.

Празникът си е останал величание на възраждащия се живот с издигането на слънцето. Празник на народ земеделец и скотовъдец. Нашият народ не е основал нищо по-бодро, жизнерадостно и поетично от тоя празник.

Това е единомислеща оценка от всички, които познават добре празника. ”

Според Осинин даже изкривеното схващане за тържеството по-скоро обслужва “реакционните сили ” в обществото.

“Моята мисъл е, че би трябвало да възстановим коледуването, като очистим песните от християнски останки и пренесем празника против Нова година, където си е мястото му. Бъдни вечер е новогодишната нощ, не Рождественската.

Възстановяването на коледуването ще има огромен, невероятен резултат у народа. То ще запълни и оживи новогодишната нощ на село. Освен това тоя бит дава цялостна опция да се свърже предишното с песни за днешния наш живот и по тоя метод ще се дообогати.

Въпросът заслужава съществено обсъждане. С комунистически привет и с новогодишни пожелания за здраве и нови триумфи: Димитър Осинин ”, написа в умозаключение писателят в посланието си до правешкия деспот.

След дълго мислене, проучване и какво ли още не, от Българска академия на науките споделили НЕ НА КОЛЕДА! Причината е, че техните проучвания доказвали, че това е християнски празник и в атеистичната Народна република България не може да се празнува. Част от обясненията гласят:

„ От изследванията, които направихме, излиза наяве, че коледуването има набожен темперамент, който народът свързва с рождество христово /с дребни букви в отчета на БАН/. Етнографският институт на Българска академия на науките е присъединил в своя проект напълно проблемите за старите национални традиции, те ще бъдат съживени и преосмислени, като им се даде социалистическо наличие. Съгласно тазгодишния проект /1960г./ институтът се занимава със сватби и кръщенета, тъй като това са традиции с най-масово и всекидневно упражняване. Всички останали традиции също ще бъдат разработвани ”.

Отговорът е подписан от завеждащият отдел „ Наука, обучение и изкуство ” на Централен комитет на Българска комунистическа партия Румен Аврамов.

И по този начин …до 1990 година, когато с решение на Народното събрание, Рождество Христово още веднъж е приет за празник на всички християни.

Източници: " 168часа ", " 24 часа ", haskovo.live

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР